Contacte

Anticamera USEM
+373 22 509 122

Secția studii 
+373 22 509 140

Comisia de Admitere
+373 22 509 140
+373 22 509 127
+373 22 509 149

Facultatea de Drept
+373 22 509 137

Facultatea de Psihologie
și Asistență Socială

+373 22 509 196

Facultatea de Jurnalism
și Științe ale Comunicării
+373 22 509 193

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

Linia fierbinte USEM
(pentru reclamații sau sugestii)
+373 22 509 127

La ce Facultate ați dori să studiați?

Evenimente

Tema tezei de doctor: „Traficul de ființe umane - transpunerea și implementarea standardelor internaționale și europene în normativul penal internațional”. USEM, aud. 200A, pe data 22.11.2024, ora 10.00

Vezi toate evenimentele

Căutare

Studenţii din Chişinău au devenit jurnalişti ReStart!

 
„ReStart - pentru un jurnalism de calitate!”,  lansat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cotidianul BursaUniversitatea Danubius din Galaţi şi principalele universităţi din ţară, şi-a deschis porţile şi în Republica Moldova, cu un nou partener: Universitatea de Studii Europene din Moldova -USEM. Studenţii  Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul acestei universităţi, au primit astăzi, 25 mai 2017, legitimaţiile ReStart şi au semnat contractele de voluntariat.
 
 „Este un moment istoric pentru studenţii de la USEM, pentru că voi sunteţi primii jurnalişti din Republica Moldova în proiectul ReStart.  Este primul pas important pentru tinerii care vor să descopere ce înseamnă jurnalismul şi deontologia acestei profesii, iar noi le vom sta alături. Mă bucur că proiectul acesta se extinde şi peste graniţe, acolo unde putem să oferim suport şi repere viitoarei generaţii de profesionişti în jurnalism. Din acest moment puteţi să deschideţi orice uşă, dar să respectaţi întodeauna deontologia profesiei de jurnalist, să fiţi corecţi şi să respectaţi adevărul.”, a declarat Cristi Godinac, preşedinte MediaSind.

  „Am construit cu mult interes proiectul ReStart în parteneriatul AGERPRES, MediaSind, Universitatea Danubius şi cotidianul Bursa.

Acum 3 ani de zile studenţii unversităţii noastre erau deja „antrenaţi” să opereze în toate domeniile media, ca urmare a preocupării constante pentru aspectele practice ale carierei, dobândite încă din timpul facultăţii. Facutatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale a desfăşurat mai multe proiecte finanţate european prin care am dat naştere unei întreprinderi media pentru studenţi şi practica lor. Ei sunt regizori, producători, cameramani, redactori, manageri, operează singuri toate echipamentele de ultimă generaţie procurate prin proiect. Au învăţat de la cei mai buni specialişti. Cei mai buni sunt angajaţii universităţii sau ai ziarelor, radiourilor şi televiziunilor din Galaţi-Brăila. ReStart a venit cu parteneriatul select care înseamnă motivaţia necesară, expertiza şi dorinţa de a extrage „genialitatea” din studenţii noştri. Suntem mândri de studenţii şi partenerii noştri!”, a declarat Andy Puşcă, rectorul Universităţii „Danubius'” Galaţi. 
 
Daniela Sitari, lector universitar şi  prodecanul Facultăţii  de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării, a susţinut că USEM este onorată de acest parteneriat semnat cu jurnaliştii români:
„Acest parteneriat este un pas important pentru studenţii USEM, iar această legitimaţie ReStart ne obligă să fim mai buni şi mai competitivi”. 
Livia Lupaşcu, lector universitar şi Redactorul şef al publicaţiei „Reporter USEM”, a susţinut că „această colaborare este deosebit de importantă pentru studenţii de la jurnalism, deoarece ei au o posibilitatea să înveţe de la profesioniştii din România tainele meseriei şi principiile deontologice. Situaţia presei din Republica Moldova este una dificilă, grea, există puţine instituţii de media independente. Dorim ca studenţii noştri să fie la fel de bătăioşi ca şi colegii din România, să facă un jurnalism de calitate. Sper ca această colaborare să continuie şi prin organizarea unor întâlniri mai dese, şcoli de vară, prin multe proiecte comune, dintre studenţii şi profesorii USEM şi colegii jurnalişti din România.” 
  
 
 
 
 „Îi felicit pe studenţii care au fost selectaţi şi care au primit legitimațiile ReStart. Avem nevoie de presă de calitate, adevărată, nu de cancan, ceea ce înseamnă adevăr, curaj, libertate de exprimare. Diferența dintre un jurnalist și un bloger este mare. Diferenţa este dată de regulile profesiei, de Codul Deontologic al Jurnalistului. Mass-media românească este o junglă în care foarte puţini rezistă. Aportul nostru,  constă în faptul că veți fi întâmpinați de cei mai buni profesioniști pentru a face materiale de calitate (articole de presă, fotografii, filme etc.), iar la expirarea contractelor, cele mai bune producții vor fi premiate și publicate pe site-urile MediaSind, AGERPRES   și ale partenerilor naţionali şi internaţionali '', a mai spus Cristi Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind.
 
Proiectul se va dezvolta  prin încheierea acordurilor de parteneriat cu universităţi din mai multe centre universitare. Până în prezent au mai fost încheiate parteneriate cu Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Timişoara şi cotidianul Bursa, urmând să semneze şi alte  instituţii  Cluj, Iaşi şi Bucureşti.
 
 
"ReStart" este un proiect inspirat de conceptul The Ethical Journalism Initiative — promovat de Federația Internațională a Jurnaliștilor.
 
 
 
Departament Comunicare SRJ MediaSind
Chişinău, 25 mai 2017

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.