MDРУEN
Precedent |  Știri  |  Next

În memoriam – Andrei Galben

 
„Comunitatea ştiinţifică, universitară şi academică a suferit o grea şi ireparabilă pierdere prin trecerea în nefiinţă a celui care a fost academicianul Andrei Galben, rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) din anul 1992. Tragica dispariţie a avut loc pe data de 17 Decembrie. Reputatul şi respectabilul academician Andrei Galben s-a stins din viaţă fulgerător, la vârsta deplinei maturităţi (69 de ani), lăsând un gol imens în domeniile de a cărei prezenţă şi experienţă era nevoie încă mulţi, mulţi ani înainte. Ne înclinăm cu pioşenie în faţa voinţei Domnului nostru Dumnezeu, care la chemat la Dreapta Sa pentru planuri divine neştiute de noi, muritorii!
 
Andrei Galben s-a născut la data de 2 Septembrie 1948 în satul Slaveanca, raionul Sângerei. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, și-a obținut doctoratul la Academia de Științe în 1975. A activat în calitate de profesor de istorie la școala medie nr.1 din Sângerei, timp de cinci ani a lucrat în calitate de asistent la USM, ulterior a fost asistent, lector, lector superior, apoi profesor universitar și șef al catedrei Istorie veche și medievală la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chișinău. În 1992 academicianul fondează Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
 
Academicianul şi profesorul Andrei Galben a fost membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).
 
Prodigioasa şi neobosita carieră a academicianului Andrei Galben a fost recompensată cu numeroase distincții, premii naționale și internaționale, dintre care enumerăm: Medalia de Aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Alabama, SUA, Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii” şi laureat al Premiului Naţional „GALEX”, pentru cel mai bun fondator de bibliotecă. 
 
Miercuri, 20 Decembrie, ne vom lua şi îmi iau şi eu adio, cu durere, de la cel care a fost Andrei Galben, o dată cu înmormântarea sa, la Cimitirul Central din Chişinău. Ne vom lua adio doar de la cel care a fost omul trăitor pe acest Pământ Andrei Galben, căci amintirea lui va dăinui veşnic în memoria respectabilei sale familii, a prietenilor, foştilor colaboratori şi a miilor şi miilor de studenţi, dar şi în opera sa de o viaţă, pe care ne-a lăsat-o moştenire tuturor!
 
În aceste momente de grea încercare, transmit cele mai pioase condoleanţe familiei, rudelor şi celor care l-au iubit şi respectat pe Andrei Galben!
 
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace la Dreapta Sa!
Să-i fie ţărîna uşoară!”
 
Iurie Sedleţchi,
Profesor universitar,
Doctor în drept

Utilizator

Linie fierbinte

Anticamera USEM

+373 22 509 122
+373 22 509 127
info@usem.md

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@yahoo.com

Adresați o întrebare