Contacts

Anticamera USEM
+373 22 509 122
+373 22 509 148
info@usem.md

Facultatea de Drept
+373 22 509 137

Facultatea de Psihologie și Asistență Socială
+373 22 509 196

Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării
+373 22 509 193

Secția studii
+373 22 509 140

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

Linia fierbinte USEM (pentru reclamații sau sugestii)
+373 22 509 127

Nu rata șansa: 18 oportunități pentru tinerii din Republica Moldova

Nu rata șansa: 18 oportunități pentru tinerii din Republica Moldova

Dacă ești student/ă

Erasmus+

UE oferă o gamă largă de oportunități de studiu prin intermediul programului Erasmus+. inclusiv schimburi de studenți în universități europene la nivel de licență, masterat și doctorat. Schimburile vor face parte din programul pe care îl urmezi și pot dura între un semestru și un an. Cheltuielile vor fi acoperite de Erasmus+! De asemenea, Erasmus+ oferă burse pentru masterat la universități europene de top.

Schimburi de studenți – dacă ești interesat, vizitează biroul de relații internaționale din cadrul universității tale - acolo vei afla ce oportunități sunt disponibile în domeniul tău și te vor ajuta să te înscrii.

Diplomă de masterat - consultă catalogul Erasmus Mundus Joint Master Degrees, care enumeră cursurile care oferă burse Erasmus în anul universitar următor (există 163 de cursuri listate în prezent), apoi contactează universitatea pentru a aplica pentru curs și bursă.

Biroul Național Erasmus+ din Republica Moldova este acolo pentru a te ghida. Pentru informații suplimentare vizitează site-ul web sau să urmărești pe Facebook, trimite un e-mail la erasmusplus@erasmusplus.md sau sună la
+373 22 881 630.

Burse ale Colegiului Europei

Colegiul Europei oferă un număr mare de burse absolvenților universitari din Republica Moldova. și din alte țări acoperite de Politica Europeană de Vecinătate pentru studii postuniversitare.

Programul EU4Youth, de asemenea, oferă burse pentru studenții din țările Parteneriatului Estic. Acceptarea candidaturilor pentru anul universitar 2023/2024 va începe în octombrie 2022 și se va încheia la jumătatea lunii ianuarie 2023. Pentru a nu rata startul de înscriere, înregistrează-te din timp pe sit-ul coleuropenatolin.eu.

Tinerii Ambasadori Europeni

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) este o rețea de comunicare apolitică care conectează tineri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele membre ale UE și Regatul Unit. Rețeaua își propune să informeze tinerii cu privire la cooperarea dintre UE și țările Parteneriatului estic, să împărtășească rezultatele acestei cooperări și să participe la evenimente internaționale. În prezent, există peste 500 de YEA activi, reprezentând peste 34 de naționalități diferite, inclusiv 85 în Republica Moldova (fă clic aici pentru a-i cunoaște). Inițiativa este deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani care sunt interesați de diplomația publică și care doresc să împărtășească cunoștințe, experiență și informații cu colegii lor. Cererile sunt acceptate în fiecare an, de obicei în toamnă. Înscrierile, sunt deschise în fiecare an, de obicei în toamnă.

 

Pentru activiștii societății civile, tinerii lideri și voluntari

Erasmus+ Schimburi de tineri

Erasmus+ nu este doar pentru studenți. În ultimii ani, mii de tineri și lucrători de tineret din Republica Moldova au participat la proiecte comune Erasmus+ Tineret (schimburi, cursuri de instruire, dezbateri politice, voluntariat). Schimburile de tineri Erasmus+ sunt deschise tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani. Schimburile pot dura între 5 și 21 de zile. Aceste schimburi au loc prin intermediul organizațiilor de tineret și nu poți aplica direct ca persoană fizică.

Pentru informații suplimentare, contactează Centrul de informare pentru tineret Erasmus+ din Republica Moldova, vizitează pagina lor de Facebook, contactează-i la numărul de telefon +373 699 44 499 sau prin e-mail la info.moldova@salto-youth.net.

Corpul European de Solidaritate

O modalitate de a dobândi experiență în străinătate este voluntariatul prin intermediul Corpului European de Solidaritate. Acesta este un mod unic de a experimenta culturi diferite și de a-ți face noi prieteni, ajutându-i în același timp pe alții și acumulând noi abilități. Voluntariatul este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani. Pot aplica tinerii dispuși să petreacă între două săptămâni și 12 luni în străinătate. Proiectele de voluntariat se pot desfășura oriunde în UE sau în țările partenere. Domeniile de activitate pot fi foarte diferite: cultură, artă, tineret, sport, copii, bunăstarea animalelor, mediu și multe altele.  Află cum poți aplica și consultă sute de oportunități pe portalul Corpului European de Solidaritate.

Burse pentru Societatea Civilă

UE sprijină tinerii lideri și activiști ai societății civile din Republica Moldova și din cadrul Parteneriatului Estic prin intermediul Programului de burse pentru societatea civilă. În fiecare an, programul ajută 20 de activiști ai societății civile în eforturile lor de a obține schimbări sociale pozitive în comunitățile lor. Acestora li se oferă formare personalizată, granturi în valoare de 5.000 de euro și acces la oportunități de ași extinde rețeaua de contacte. Detalii despre bursierii selectați de la începutul programului în 2017 și despre domeniile lor de interes pot fi găsite aici. Înscrierile, deschise în prezent până la 15 octombrie, au loc de obicei în toamna fiecărui an. Noutățile despre program pot fi urmărite aici.

EU4Youth Alumni

Rețeaua EU4Youth Alumni Network reunește tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani) ai Corpului European de Tineret și de Solidaritate Erasmus+, ai proiectelor de granturi EU4Youth, ai Rețelei Tinerilor Ambasadori Europeni, precum și ai altor programe regionale destinate tinerilor din cadrul Parteneriatului Estic. Rețeaua oferă absolvenților posibilitatea de a stabili contacte cu tinerii dezavantajați din Republica Moldova, îi ajută să devină mai activi și îi implică în programele de mobilitate ale UE. Cererile sunt acceptate o dată pe an, de obicei în toamnă. Programul are o durată de 10 luni.

 

Oportunități pentru elevi

Schimburi de Tineri Erasmus+

Erasmus+ nu se adresează doar studenților: programul oferă, de asemenea, posibilitatea pentru elevii cu vârsta de peste 13 ani să participe la  schimburi pentru tineri. Activitățile pot include ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, activități în aer liber și multe altele. Aceste schimburi au loc prin intermediul organizațiilor de tineret și nu poți aplica direct ca persoană fizică. Mai multe informații pot fi găsite pagina lor de Facebook a Centrului de informare pentru Tineret Erasmus+ din Republica Moldova. De asemenea, poți contacta acest Centru la numărul de telefon +373 699 44 499 sau prin e-mail - info.moldova@salto-youth.net. 

Școala Europeană a Parteneriatului Estic

Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Tbilisi oferă un program de doi ani de Bacalaureat Internațional pentru elevii din toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv din Republica Moldova. Programul oferă o bursă integrală plătită de Uniunea Europeană.  Aceasta  include taxele de școlarizare, cazarea și călătoriile acasă în vacanță. Dar numărul de locuri este limitat - doar 35 pe an! Prin urmare, pentru a fi admis trebuie să treceți printr-un proces riguros de selectare competitivă. De la lansarea programului în 2018, 145 de elevi au absolvit Școala Europeană. Aceștia au primit o diplomă IB și au continuat să studieze la cele mai bune universități din lume. Următorul curs IB va avea loc între 2023 și 2025.     

Tinerii Ambasadori Europeni

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) este deschisă tinerilor începând cu vârsta de 16 ani. Așadar, dacă ești interesat de Europa și de valorile sale, dorești să dobândești noi competențe și să-ți faci prieteni noi, atunci poți aplica pentru a participa. Această rețea reunește peste 500 de tineri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, precum și din statele membre ale UE și Regatul Unit.  Reține că candidații cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani pot participa în activități online și activități locale în țările lor. Călătorii internaționale nu sunt prevăzute. Înscrierile, sunt deschise în fiecare an, de obicei în toamnă.

EU4Moldova - Startup City Cahul

UE sprijină educația digitală și inovarea în regiunea Cahul din sudul Republicii Moldova. În școlile locale este promovată educația STEM. Elevilor  li se oferă o gamă ambițioasă de cursuri de educație IT, robotică și programare.  Educația STEM este disponibilă de la cea mai fragedă vârstă, există cursuri și pentru copii de cinci ani. Află mai multe.

Academia Vibe

Academia Vibe este o întreprindere socială cu sediul în Cahul care oferă cursuri de IT și robotică pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani. Pe lângă cursurile cu plată, academia oferă educație gratuită pentru 100 de copii din familii social-vulnerabile din raionul Cahul. Academia este finanțată de UE în cadrul unui program pentru societatea civilă din Republica Moldova. Consultați cursurile disponibile aici.

 

Stagii și formare profesională 

Stagiile Erasmus+

Erasmus+ oferă stagii de formare profesională și practică în străinătate pentru studenții la licență, masterat și doctorat, precum și pentru proaspeții absolvenți (în termen de un an de la absolvire). Dar stagiul trebuie să fie relevant pentru diploma ta și, ori de câte ori este posibil, să fie integrat în programul tău de studiu. Această informație poate fi verificată la universitatea ta. Stagiile pot dura între două și douăsprezece luni. Erasmus+ sunt oferă granturi pentru a acoperi costurile.

Stagiile Blue Book

De două ori pe an, UE oferă stagii plătite de cinci luni la Comisia Europeană, la serviciile și agențiile sale. Acesta au loc în special la Bruxelles, dar și la Luxemburg și în alte țări ale Uniunii Europene. Apelul se adresează în primul rând cetățenilor UE, dar un număr limitat de locuri este disponibil și pentru cetățenii din afara UE. Pot candida absolvenții universitari, indiferent de disciplină, care nu ai mai mult de șase săptămâni de experiență de lucru într-o instituție, organism, agenție sau delegație a UE. De asemenea, candidații trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, germană sau franceză. Află mai multe. 

Stagiile Schuman în Parlamentul European

De două ori pe an, Parlamentul European oferă diferite stagii de practică în cadrul Secretariatului său, inclusiv candidaților din afara Uniunii Europene. Stagiile se acordă pentru o perioadă de cinci luni. Solicitanții cu vârsta de peste 18 ani trebuie să dețină o diplomă de nivel universitar. Scopul stagiilor Schuman este de a contribui la educația europeană și formarea profesională a participanților. Stagiile oferă tinerilor o prezentare vastă asupra activității Parlamentului European. Cererile pot fi depuse de două ori pe an - la sfârșitul lunii mai și în luna octombrie a fiecărui an. Află mai multe aici.

 

Oportunități pentru tinerii profesioniști

Erasmus pentru tinerii antreprenori

Tinerii antreprenori moldoveni se pot înscrie în programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori. Acesta este disponibil pentru cei care intenționează să înființeze o afacere sau au înființat una în ultimii trei ani. În cadrul acestui program, antreprenorii moldoveni efectuează stagii de practică în întreprinderi mici din alte țări europene. Durata stagiului este de până la șase luni. În această perioadă, antreprenorul are timp să dobândească abilitățile necesare pentru a conduce o mică afacere. UE acoperă 75% din costurile schimbului, iar 25% din costuri sunt suportate de întreprinzător.   

EU4Business

Dacă ești în curs de înființare sau ai o mică afacere, inițiativa EU4Business oferă o gamă largă de împrumuturi și subvenții în funcție de tipul și dimensiunea afacerii tale. Programul oferă, de asemenea, servicii de consiliere și consultanță pentru a te ajuta să faci următorul pas în dezvoltarea afacerii tale. Pagina EU4Business oferă detalii complete despre băncile partenere și proiectele la care poți aplica, precum și exemple de succes ale beneficiarilor programului.

EU4Moldova – Start-up orașul Cahul

UE sprijină educația digitală și inovarea în orașul Cahul din sudul Republicii Moldova. Fondurile UE sunt utilizate pentru o  gamă ambițioasă de programe de educație IT, formare tehnologică online, cursuri de robotică și programare, precum și programe antreprenoriale. Printre oportunități se numără programe educaționale pentru tineri în domeniul antreprenoriatului și al TIC, sprijin pentru digitalizarea afacerilor și crearea unui centru de inovare pentru învățare continuă. Află cele mai recente știri despre proiect, precum și despre evenimentele, cursurile și oportunitățile viitoare. Află mai multe pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului.

EU4Youth

Programul EU4Youth va lansa în curând o serie de proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale în rândul tinerilor. Acestea sunt orientate în special spre comunitățile defavorizate, dezvoltarea spiritului antreprenorial social și a competențelor de gestionare a carierei, legate de promovarea spiritului antreprenorial al tinerilor în economiile ecologice și digitale. În cadrul valului anterior de proiecte EU4Youth, două dintre ele (EUnlocking și Social Innovation Impact/Inovare cu Impact Social) au desfășurat cursuri de formare în domeniul afacerilor și au oferit finanțare inițială tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova. În plus, sute de elevi din zonele rurale defavorizate au beneficiat de formare în domeniul competențelor profesionale și al dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului Grădina Școlară. Urmărește pagina EU4Youth pentru oportunități viitoare.

Sprijin pentru Măsurile de Consolidare a Încrederii

În cadrul acestui proiect tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pot beneficia de consiliere și informații de afaceri, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de trai prin creșterea oportunităților economice și crearea de locuri de muncă.  Deja 26 de tineri antreprenori de pe malul stâng al Nistrului au primit echipamente și mentorat pentru a-i ajuta să-și lanseze afacerile. Alți 12 tineri de pe ambele maluri vor primi finanțare pentru perioada 2022-2023. Proiectul a deschis, de asemenea, un centru de afaceri în Tiraspol pentru specialiști IT și start-up-uri, precum și patru platforme de afaceri. De asemenea se oferă sprijin pentru societatea civilă și inițiativele media. Află mai multe despre proiect și urmărește pagina de Facebook a PNUD Moldova pentru noi oportunități.

Tinerii care nu sunt cuprinși în sistemul de educație, ocupare și formare profesională (NEETs)

Un alt proiect al UE care sprijină ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul în rândul tinerilor este "Oportunități mai bune pentru tinerii de sex feminin și masculin care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara  sistemului formal de educație în Moldova". Proiectul oferă sprijin pentru ideile de afaceri ale tinerilor prin intermediul unor fonduri speciale pentru antreprenoriatul condus de tineri, precum și prin colaborarea cu ONG-urile pentru dezvoltarea competențelor tinerilor. Urmărește pagina de Facebook a Fundației Est-Europene(care gestionează și o serie de alte proiecte conexe) pentru noi oportunități.

 

Ești în căutare de inspirație

Istoriile a sute de tineri moldoveni te pot inspira pentru idei și realizări noi!

Nazar și Ilina sunt Tineri Ambasadori Europeni care își sprijină colegii ucraineni prin organizarea de livrări de ajutoare umanitare în Ucraina.

Dumitru este fondatorul unei întreprinderi sociale care angajează 25 de persoane, dintre care 12 cu dizabilități, și care a primit sprijin din partea EU4Youth.

Adrian a obținut o bursă pentru a merge la Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Georgia. Acum își propune să studieze bio ingineria în Germania.

Olesea a participat la un program de formare în domeniul TIC în cadrul proiectului Cahul Startup City. Datorită acestui lucru ea a reușit să-și schimbe profesia.

Cristian și Irina au fost admise în Universități Europene prin programul Erasmus+. "Mi-am depășit limitele și am ieșit din zona mea de confort", spune Irina, care a petrecut șase luni în Franța.

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyze our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.