Контакты

Anticamera USEM
+373 22 509 122
+373 22 509 148
info@usem.md

Facultatea de Drept
+373 22 509 137

Facultatea de Psihologie și Asistență Socială
+373 22 509 196

Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării
+373 22 509 193

Secția studii
+373 22 509 140

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

Linia fierbinte USEM (pentru reclamații sau sugestii)
+373 22 509 127

События

Susținere publică a tezei de doctor - Toncoglaz Maxim Tema tezet - „Particularitățile ordinii juridice a uniunii europene din perspectiva adoptării și aplicării dreptului european”. Susținerea va avea loc în incinta USEM, aud. 200A, pe data 07.03.2024, ora 12.00.

Посмотреть все события

Masa rotundă consacrată sărbătorii profesionale „Ziua Juristului”

 
La 17 octombrie 2019 în incinta USEM a avut loc Masa Rotundă consacrată sărbătorii profesionale „Ziua Juristului”, cu tematica „Continuitatea și conexiunea profesională între generațiile de juriști
 
La eveniment au participat persoane notorii, printre care dnul Postovan Dumitru, procuror general al RM în anii 1990 - 1998, Deputat, Semnatar al Declarației de Independență și dnul Amihalachioaie Gheorghe, Președintele Uniunii Avocaților 1996 - 2014, Deputat, Semnatar al Declarației de Independență, Politician.
Moderatorul evenimentului a fost dnul Decan al Facultății de Drept - Artur Airapetean.
La eveniment au luat cuvântul dnul Sedlețchi Iurie, Rector USEM, dnul Pușcaș Victor, Șeful Catedrei de Drept Public USEM, dnul Bîtcă Ion, Șeful Catedrei de Drept Privat USEM și unii studenți ai Facultății de Drept.
 
De asemenea în această zi deosebită prietenii noștri de la Moldova1 ne-au onorat cu prezența. Mai jos puteți accesa un mic reportaj din partea lor:
 
Tinerii juriști, îndemnați să fundamenteze un sistem al justiţiei demn de încredere.
Fără simțul dreptății, persoana nu trebuie să se regăsească în sistemul justiţiei din Republica Moldova - este mesajul transmis de profesioniştii din jurisprudenţă studenţilor de la drept, în cadrul unei mese rotunde consacrată Zilei Juristului. Tot cu această ocazie, dar şi în contextul impasului în care se află în prezent justiţia din ţara noastră, autorităţile au îndemnat juriştii să lase la o parte practicile anterioare şi să fundamenteze un sistem al justiţiei demn de toată încrederea societăţii, relatează Mesager.
Despre performanţele, dar şi eşecurile profesiei le-au vorbit studenţilor foşti conducători de la Curtea Constituţională, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel Chişinău, Procuratura Generală şi Uniunea Avocaţilor din Moldova.
 
Le vorbim despre depăşirea tuturor erorilor, responsabilitatea faţă de lege, ca să-şi îndeplinească atribuţiile numai un jurist cu o responsabilitate înaltă, un orizont larg, cunoştinţe bogate, datorie şi compasiune faţă de cetăţeni”, a declarat Victor Puşcaş, doctor în drept, conferenţiar universitar, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.
 
Dacă nu este simţul dreptăţii la jurişti, atunci această persoană nu trebuie să se regăsească în sistemul justiţiei din Republica Moldova”, a menţionat Anatolie Doga, doctor în drept, conferenţiar universitar, ex-preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.  
Viitorii jurişti au apreciat mesajul şi spun că vor contribui la reformarea justiţiei.
 
Un bun jurist trebuie să fie în primul rând disciplinat şi organizat, să fie puternic în ceea ce face şi încrezător în deciziile pe care le ia”.
Pentru acest domeniu ai nevoie de caracter puternic, integritate. Juristul nu este o facultate de 4-5 ani, este o facultate pe viaţă”, spun studenţii. ”