Контакты

Anticamera USEM
+373 22 509 122
info@usem.md

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

Linia fierbinte USEM (pentru reclamații sau sugestii)
+373 22 509 127
info@usem.md

На какой Факультет Вы хотели бы поступить?

События

Catedra „Drept Public” din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova organizează Conferința științifică studențească interuniversitară națională cu participare internațională „Mecanisme naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului în contextul promovării valorilor europene”, care va avea loc la data de 10 februarie 2023.

Prima întâlnire

01 Сентября 2022

Посмотреть все события

Задайте вопрос

Поиск

Conferința internațională - Promovarea valorilor social-economice în contextul integrării Europene

    Profesori universitari și cercetători științifici de renume din țări precum România, Ucraina, Rusia și Moldova s-au întîlnit la Chișinău în cadrul Conferinței științifice internaționale „Promovarea valorilor social-economice în contextul integrării europene”.
Simpozionul internațional, organizat de Universitatea de Studii Europene din Moldova a adunat peste 80 de participanți de la Universitatea Națională de Economie din Ternopol, Universitatea de Management «TISBI» din Rusia, Universitatea DANUBIUS din Galați, Romania, Academia de Științe din Moldova.
    Comunicările au fost prezentate în cadrul mai multor ateliere ştiinţifice: Drept, Drept Internațional, Administrarea Afacerilor, Teoria Economică, Finanțe, Contabilitate.
    Forumul științific a luat în dezbatere progresele și impedimentele în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, evoluțiile în dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, asigurarea dialogului durabil în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și reziliența instituțiilor în era amenințărilor hibride. Participanții la conferința științifică au încercat să dea răspunsuri la întrebarea „Cum putem recâștiga încrederea partenerilor europeni și păstra sprijinul clasei politice și al societății în ansamblu pentru obiectivul de integrare europeană?”.
    În cadrul dezbaterilor au fost analizate avantajele integrării europene a Republicii Moldova: libera circulație în spațiul Uniunii Europene prin eliminarea de vize, posibilitatea de a face export preferențial cu tarile comunitare. Integrarea europeană în UE înseamnă justiţie independentă şi combaterea corupţiei. Având în vedere că Republica Moldova se află în topul ţărilor în care corupţia încă este un fenomen destul de răspândit, atunci orientarea proeuropeană poate reduce din acest flagel.
    Cel mai important impact al conferinței este relația stabilită între cercetători, cadrele didactice celor 4 universități. De aici rezultă numeroase posibilități de colaborare în cercetare și pe proiecte, ce pot obține finanțare de la Uniunea Europeană.
    În urma conferinței s-au stabilit acorduri de colaborare între catedrele de cercetări din diferite țări.
    Expunerile profesorilor universitari au fost selectate pentru a fi editate într-un volumul unei cărți de antologie.