Contacte

Anticamera USEM
+373 22 509 122

Secția studii 
+373 22 509 140

Comisia de Admitere
+373 22 509 140
+373 22 509 127
+373 22 509 149

Facultatea de Drept
+373 22 509 137

Facultatea de Psihologie
și Asistență Socială

+373 22 509 196

Facultatea de Jurnalism
și Științe ale Comunicării
+373 22 509 193

Contabilitatea
+373 22 509 143

Anticamera Liceului
+373 22 509 131
liceul.european@gmail.com

Linia fierbinte USEM
(pentru reclamații sau sugestii)
+373 22 509 127

La ce Facultate ați dori să studiați?

Căutare

ReStart - pentru un jurnalism de calitate la USEM!

 
 
Proiectul ''ReStart - pentru un jurnalism de calitate!'',  lansat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, şi-a deschis porţile şi în Republica Moldova, cu un nou partener: Universitatea de Studii Europene din Moldova.
Studenţii facultăţilor de comunicare, jurnalism, relaţii publice şi nu numai, din cadrul acestei universităţi, se pot înscrie, înecpând de astăzi, 31 octombrie 2016, în prima fază a proiectului care le dă şansa să devină jurnalişti profesionişti.
 
''Studenţii cei mai buni, selectaţi de profesorii USEM, vor primi legitimaţii de presă prin care vor deveni voluntari în cadrul proiectului ReStart. Este primul pas important pentru tinerii care vor să descopere ce înseamnă jurnalismul şi deontologia acestei profesii, iar noi le vom sta alături. Mă bucur că proiectul acesta se extinde şi peste graniţe, acolo unde putem să oferim suport şi repere viitoarei generaţii de profesionişti în jurnalism'', a declarat Cristi Godinac, preşedinte MediaSind.
Protocolul  de colaborare în cadrul proiectului ReStart a fost semnat de către rectorul Universităţii de Studii Europene din Moldova -USEM, prof univ dr. Iurie Sedleţchi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Danubius Galaţi şi Cristi Godinac, preşedinte SRJ MediaSind.
USEM este una dintre cele mai prestigioase universităţi din Republica Moldova, în a cărei componenţă intră şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. 
 
Primele legitimaţii ReStart
Primele legitimaţii de presă "Voluntar ReStart" au ajuns deja la studenţii Facultății de Comunicare și Relații Internaționale, din cadrul Universităţii ''Danubius'' din Galaţi, cea alături de care au fost puse bazele acestui proiect, împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi cotidianul Bursa. Studenţii selectaţi în proiect au semnat deja contractele de voluntariat şi fişele de post cu conducerea ANP AGERPRES:
 
''AGERPRES își continuă misiunea de informare publică la cel mai înalt nivel profesional și continuă să sprijine mass-media din România într-un context dificil, pe care îl traversăm cu toții. Cel mai bine ar fi să îl depășim împreună cu bine. Pentru noi este foarte important ca Agenția Națională de Presă să fie un organism viu, deschis către viitor, iar viitorul sunt tinerii. Astfel, le urez bun-venit primilor tineri jurnaliști voluntari ai AGERPRES. Mă bucur că tinerii își văd viitorul alături de noi. Și eu, și ei, cred că vedem în Agenție cel mai bun început pe care îl pot avea în meseria de jurnalist, o meserie frumoasă și foarte importantă pentru societate. Vom continua cu noi proiecte importante, care aduc plus-valoare atât jurnalismului, cât și societății românești'', a declarat Alexandru Giboi, director general al AGERPRES. (vezi aici)
 
"Am construit cu mult interes proiectul ReStart în parteneriatul AGERPRES, MediaSind, Universitatea Danubius şi cotidianul Bursa. Acum 3 ani de zile studenţii unversităţii noastre erau deja "antrenaţi" să opereze în toate domeniile media, ca urmare a preocupării constante pentru aspectele practice ale carierei, dobândite încă din timpul facultăţii. Facutatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale a desfăşurat mai multe proiecte finanţate european prin care am dat naştere unei întreprinderi media pentru studenţi şi practica lor. Ei sunt regizori, producători, cameramani, redactori, manageri, operează singuri toate echipamentele de ultimă generaţie procurate prin proiect. Au învăţat de la cei mai buni specialişti. Cei mai buni sunt angajaţii universităţii sau ai ziarelor, radiourilor şi televiziunilor din Galaţi-Brăila. ReStart a venit cu parteneriatul select care înseamnă motivaţia necesară, expertiza şi dorinţa de a extrage "genialitatea" din studenţii noştri. Cele mai bune idei, documentare, fotografii, iniţiative locale şi materiale de presă vor fi premiate şi utilizate de către AGERPRES - agenţia de presă cu tradiţie şi prestigiu naţional şi internaţional. Fiind pilotat la Universitatea Danubius, este firesc să fim primii care, iată, legitimează primii jurnalişti cu contract de voluntariat ai AGERPRES. Ne bucurăm că extinderea parteneriatului înseamnă cât mai mulţi oameni deschişi din universităţi cunoscute şi recunoscute de către comunităţile din care fac parte. Suntem mândri de studenţii şi partenerii noştri!", a declarat Andy Puşcă, rectorul Universităţii ''Danubius'' Galaţi. 
 
MediaSind reuşeşte, astfel, să deschidă o punte între viitorii jurnalişti şi una dintre cele mai importante instituţii media. 
 
Voluntarii vor lucra alături de jurnaliştii AGERPRES şi cei ai cotidianului Bursa
 
''Jurnalismul nu e o meserie ca oricare alta. E o profesie pe care o faci cu pasiune, emoţie şi curajul că poţi să rămâi vertical indiferent de provocările la care poţi fi supus. E obositoare, te consumă cu fiecare zi, dar tot în ce îți oferă ea, această profesie, îți găsești forța să faci mai departe cu plăcere ceea ce știi cel mai bine. Și mai e ceva, oamenii au așteptări mari de la jurnaliști și nu de puține ori auzim "Să vină presa!" sau "Dacă nu era presa aici, nu se rezolva!", ceea ce înseamnă că au şi încredere în noi, jurnaliştii.  Tinerii aceştia, studenţii pe care i-am cunoscut şi la Galaţi şi la Chişinău, au entuziasmul oamenilor care vor să descopere, iar acum e un moment important pentru parcursul lor profesional. Noi vom fi îndrumătorii dar şi prietenii lor: vrem să îi învăţăm cum să devină profesionişti pe o piaţă unde e greu să îţi menţii standardele şi calitatea, dar în acelaşi timp vrem să îi învăţăm cum să nu îşi abandoneze emoţiile şi cum să nu uite că, indiferent ce meserie au, sunt oameni'', a spus Marilena Gheorghiță, redactor șef adjunct al Redacției Video AGERPRES.
 
''Îi felicit pe viitorii 'Doctori Honoris Causa' care au primit legitimațiile ReStart. Avem nevoie de presă de calitate, adevărată, nu cancan, ceea ce înseamnă adevăr, curaj, libertate de exprimare. Diferența dintre un jurnalist și un publicist este mare. Diferenţa este dată de regulile profesiei, de Codul Deonbtologic al Jurnalistului. Mass-media românească este o junglă în care foarte puţini rezistă. Aportul nostru, MediaSind și AGERPRES, constă în faptul că veți fi întâmpinați de cei mai buni profesioniști pentru a face materiale de calitate (articole de presă, fotografii, filme etc.), iar pe data de 3 mai, Ziua Internațională a Libertății de Exprimare, cele mai bune producții vor fi premiate și publicate pe site-urile MediaSind, AGERPRES   și ale partenerilor naţională şi internaţionali '', a mai spus Cristi Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind.
 
Proiectul se va dezvolta  prin încheierea acordurilor de parteneriat cu universităţi din mai multe centre universitare.
 
 
Până în prezent au mai fost încheiate parteneriate cu:
Universitatea "Ovidius" din Constanţa
Universitatea din Craiova
Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova - ULIM
şi
cotidianul Bursa, urmând să semneze şi alte  instituţii din Timişoara, Cluj, Iaşi şi Bucureşti.
 
"ReStart" este un proiect inspirat de conceptul The Ethical Journalism Initiative — promovat de Federația Internațională a Jurnaliștilor.
Departament Comunicare SRJ MediaSind               
                               
 
 
                                                                                                          Bucuresti, 31 octombrie 2016
Credit Foto Victoria Onofrei

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.